-->

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Καλλιστεια άγριας (αλλά πολύ άγριας) ομορφιάς


Μετά το φοβερού μενού που σας είχα προχθές γεμάτο με εξωτικές λιχουδιές, σήμερα έχουμε ξενάγηση σε τόπους μακρυνούς για να γνωρίσουμε μερικά απο τα πιο μυστήρια και παράξενα ζώα του πλάνητη.. (σαν εκφωνήτρια του ΣΚΑΙ νιώθω..!) Ξεκινάμε..

1. Pelochelys cantorii (Η γιγάντια χελώνα του Cantor με το μαλακό κέλυφος)


Μην το κοιτάτε που μοιάζει έτσι σαν πατημένο σαλάχι. Αυτή η χελώνα γίγαντας που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα μήκος και 50 κιλά βάρος, λατρεύει τα ήρεμα φρέσκα νερά των ποταμών και των χειμάρων.


2. Matamata Turtle


Η επομένη χελώνα της λίστας μας δεν συγκρίνεται σε ομορφιά και χάρη (δεν είναι αφιέρωμα στις χελώνες, κρατάω τα καλύτερα για το τέλος). Η mata mata προτιμά τα ήρεμα, στάσιμα νερά των ποταμών, των λιμνών και των βάλτων και βρίσκεται σε περιοχές στα βόρεια της Βολιβίας , ανατολικό Περού, στον Ισημερινό , στην ανατολική Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τη βόρεια και κεντρική Βραζιλία. Η mata mata αν και ανήκει στα υδρόβια είδη, προτιμά να στέκεται σε ρηχά νερά , όπου το ρύγχος φτάνοντας στην επιφάνεια τη βοηθά να αναπνεύσει.

3. Patagonian Cavy
(Mara)


Το ζωάκι αυτό της Παταγονίας θα μπορούσε να είναι κουιζ απο μόνο του. Λιγο απο κουνέλι, λίγο απο γαιδούρι, ανήκει σε οικογένεια τρωκτικών (η φύση ήταν μάλλον μπερδεμένη εκείνη τη μέρα) και ζει στην Κεντρική και Βόρεια Αργεντινή.

4. Saiga Antelope


Καλά το σημερινό δεν υπάρχει. θα τα βαφτίσω καλλιστεία άγριας ομορφιάς! Η αντιλόπη Saiga δυστυχώς κινδυνεύει να εκλείψει. Υπαρχουν λιγότερες απο 50.000 Saigas σήμερα και ζούνε στην Kalmykia , τρεις περιοχές του Καζακστάν και σε δύο απομονωμένες περιοχές της Μογγολίας.

5. Star nοsed (Τυφλοπόντικας)



Οχι δεν έσκασε βόμβα στη μουσούδα του! Απλά η φύση του δώσε μύτη σαν αστερία και μακρυά μανικιούρ. Αυτός ο τυφλοπόντικας ζει σε υγρές περιοχές πεδινών και τρώει μικρά ασπόνδυλα , υδρόβια έντομα , σκουλήκια και μαλάκια. Είναι καλός κολυμβητής και αναζητά τροφή κατά μήκος του πυθμένα των ρεμάτων και των λιμνών . Όπως και οι υπόλοιποι τυφλοπόντικες , αυτό το ζώο σκάβει ρηχές σήραγγες κοντά στην επιφάνεια για αναζήτηση τροφής και συχνά τα τούνελ εξόδου του είναι υποβρύχια .
Τα απίστευτα ευαίσθητα ρινικά πλοκάμια του καλύπτονται με σχεδόν εκατό χιλιάδες λεπτούς υποδοχείς αφής, γνωστοί και ως όργανα του Άιμερ.

6. Elephant shrew


Αυτό να πω την κρυφή αλήθεια μου δεν αντέχω καν να το κοιτάω! Χίλιες φορές την πατημένη σόλα παρά αυτό! Βρίσκονται διασκορπίσμένα σε ολόκληρη την Νοτιο Αφρική και αντέχουν σε όλες τις κλιματικές συνθήκες, απο πετρώδεις ερήμους μέχρι τα πυκνά δάση της Αφρικής.

7. Long-beaked echidna


Αλλο ένα φιγουρινάκι στη λίστα μας. Οι Εχιδνες είναι ένα από τα δύο είδη θηλαστικών που γεννούν τα αυγά ( το άλλο είναι πλατύπους ) . Η έχιδνα με το μακρύ ράμφος βρίσκεται στη Νέα Γουινέα , όπου είναι πολύ διαδεδομένη.

8. Pink Fairy Armadillo


Βρίσκεται στην κεντρική Αργεντινή , όπου κατοικεί ξηρά λιβάδια και αμμώδεις πεδιάδες με θάμνους αγκάθια και οι κάκτους . Έχει την ικανότητα να θαφτεί εντελώς σε κλάσματα δευτερολέπτων , αν φοβηθεί .
Η Ροζ Χνουδωτή Armadillo φτιάχει φωλιές -λαγούμια στο έδαφος κοντά αποικίες μυρμηγκιών σε στεγνό χώμα . Τρέφεται κυρίως με μυρμήγκια και προνύμφες μυρμηγκιών κοντά στη φωλιά του.


9. Long-eared Jerboa


Για το τέλος άφησα το καλύτερο (συγνώμη αλλά οι αδυναμίες δεν κρύβονται!). Αυτή η απίστευτη φάτσα που είναι φτυστή ο Bartok (οι γνώστες θα καταλάβουν) αποκαλείται "Ο Μίκυ Μάους της ερήμου" - το ποντίκι που μοιάζει με τρωκτικό με μακριά ουρά , μακρύ πίσω πόδια για άλματα , και εξαιρετικά μεγάλα αυτιά . Αυτό το είδος μικρού ποντικού , που βρίσκεται στην έρημο της Μογγολίας και της Κίνας , αναφέρεται πλέον ως απειλούμενο υπο εξαφάνιση είδος.

Για να ακούσω λοιπόν, ποιο θα διαλέγατε για υιοθεσία; Εγώ αν καταπνίξω μέσα μου την φοβία για τα τρωκτικά, πάω ντουγρού για την επιλογή 9!

Απο τα μακρυνά μέρη του κόσμου
Miss Dorothy



Μοιραστείτε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου