-->

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Παιχνίδι γνώσεων: Βρες τον απατεώνα


Θα σας δώσω ενα μικρό κουιζ, οι απαντήσεις θα είναι πάντα α. ο Ελληνας, β. ο Ιάπωνας. Απλό; Ξεκινάμε.

1. Ποιος εργάζεται 12 ώρες τη μέρα χωρίς διαμαρτυρία και χωρίς διάλειμμα;
2. Ποιος εργάζεται 4 ώρες τη μέρα και μετά κατεβαίνει σε πορεία διαμαρτυρίας γιατι θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα;
3. Ποιος κατεβάζει κοντοσούβλια στις ταβέρνες και γενικώς δεν έχει εγκράτεια στο φαγητό και στις απολαύσεις του;
4. Ποιος τρώει σουσι το οποίο αντανακλά τον γενικό κανόνα ζωής του, φειδωλός και εγκρατής;
5. Ποιος κλέβει την εφορία δηλώνοντας ψευδή εισοδήματα;
6. Ποιος δεν δηλώνει τον θάνατο της μητέρας του για να εξακολουθεί να παίρνει την σύνταξη της;

Και τώρα οι απαντήσεις. Αν στο 1,4 και 6 απαντήσατε ο....


Ιάπωνας, συγχαρητήρια, είστε οξυδερκείς και γνώστες τόσο της ελληνικής όσο και της ιαπωνικής κουλτούρας. Οσοι βιαστήκατε να συμπεριλάβετε τον Ελληνα στην 6 ερώτηση, πλανάστε, ίσως στο επόμενο κουιζ να έχετε καλύτερη τύχη.

Αφορμή για αυτό στάθηκε η είδηση του BBC, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακάλυψη του μουμιοποιημένου ιάπωνα που συντηρούσε η οικογένεια για 30 ολόκληρα χρόνια για να παίρνει την σύνταξη του, για μια γυναίκα που απεβίωσε το 2001 και ο γιος της την κρατούσε σε ενα σακίδιο πλάτης! Ήταν η τελευταία ανατριχιαστικη ανακάλυψη των ερευνητών που έχουν βαλθεί να ανακαλύψουν όλα τα κρυμένα μυστικά των δηλωμένων υπεραιονώβιων συνταξιούχων. Ο γιος δήλωσε πως δεν είχε λεφτά για την κηδεία για αυτό και δεν δήλωσε τον θάνατο της μητέρας του ενω εξακολοθούσε να εισπράττει την σύνταξη της.

Προβληματίστηκα με την είδηση. Αν δεν μου έλεγαν την εθνικότητα του, παραβλέποντας το ανατριχιαστικό της υπόθεσης, θα μάντευα πως έλληνας ή τούρκος έχει κάνει την μπαγαποντιά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στην Ελλάδα που "νεκροι" παίρνουν σύνταξη, σύμφωνα με στοιχεία του ΗΔΙΚΑ πάνω απο 9.000 περιπτώσεις θεωρούν πως πρέπει να ελεχθουν καθώς οι δικαιούχοι έχουν περάσει το 100 ετος ηλικίας (άντε να τα χιλιάσουν!) ενω συνολικά θα εξεταστούν 150.000 περιπτώσεις. Το ομολογώ, η 6 ήταν ερώτηση παγίδα.

Γιατί όμως οταν ακούς για κλεψιά και απατεωνιά το μυαλό σου πάει στον Ελληνα; είναι τα γονίδια; φταίει η πρόσμειξη της ελληνικής κουλτούρας με την τουρκική; οφείλεται στον τρόπο ανατροφής των ελλήνων που συνοψίζεται σε "οτι φάμε, οτι πιούμε κι οτι αρπάξει ο κώλος μας"; στην πληθωρική (με όλα τα θετικά και αρνητικά) του φύση; είμαστε προκατηλημένοι με αυτό τον λαό ή είναι σωστό το όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά;
Κι απο την άλλη ενας λαός που διαφοροποιείται απο τα ρομποτ γιατι στο σύστημα κυλάει αίμα και οχι λάδι μηχανής. Τόσο αυστηρό πρόγραμμα, τόση εγκράτεια σε όλα, τα πάντα γίνονται για το καλό της κοινότητας, δεν φέρνω αντιρήσεις, θα δουλεύω για να προσφέρω όσο μπορώ περισσότερο, μια τέλεια καλολαδωμένη μηχανή. Πως μπορεί αυτή η μηχανή να τεμαχίζει και να κρατάει μια μάνα μέσα σε σακίδιο για 9 ολόκληρα χρόνια; Γίνεται; Πως γίνεται;

Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Η Ιαπωνία απο τη μία δεν είναι μόνο η αυτοματοποιημένη μηχανή, 3η στον κόσμο σε ρυθμούς ανάπτυξης (μόλις πέρασε η Κινα στην 2η θέση, φαντάζομαι οι Ιαπωνες θα δουλεύουν πλεον 18 ώρες το 24ωρο) και η Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι, ρετσίνα και φραπέ. Όλα όσα ανέφερα πιο πάνω είναι αλήθεια, δεν είναι όμως η μόνη αλήθεια και φυσικά δεν χαράκτηριζει το 100%. Αυτό που είναι πιο πάνω απο τα επιμέρους χαρακτηριστικά ενος λαού, είναι η φτώχια. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ κανένα άλλο λόγο για να κρατάς μια μούμια στο σπίτι σου για 30 χρόνια, ούτε πιστεύω πως ενα πρωί ξυπνάς Χανιμπαλ Λεκτερ και τεμαχίζεις την καημένη νεκρή μανούλα.

Η φτώχια ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια και αντοχές και δημιουργεί νέους κανόνες αξιοπρέπειας. Η εξω της φτώχιας ηθική καταδικάζει τις πράξεις απογνωσης ή ομώτητας, δεν μπορεί να τις κατανοήσει. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιώσει τον Ελληνα που δηλώνει ανάπηρος ενώ δεν είναι, κανείς δεν ξέρει πως επιβιώνει. Οχι δεν είναι σωστό, συμφωνώ και ουσιαστικά μπορεί να βλάπτει αυτόν που πραγματικά χρήζει οικονομικής βοήθειας. Η λογική καταδικάζει, συχνά πολύ ορθά. Ομως κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει.

Δυο όψεις. Αυτοί που εξωθούνται απο την φτώχια να εξαπατήσουν και οι απατεώνες που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Πως τους ξεχωρίζεις; Πως αναγνωρίζεις τις πραγματικές ανάγκες; Τους αθωώνεις; Γίνεται να αθωώσεις μια απάτη; Το παραβλέπεις; Πως τιμωρείς τον φτωχό Ιάπωνα που τεμάχισε την νεκρή μάνα; Τον τιμωρείς; Μάλλον ναι. Με τι κόστος όμως;...

Εδώ δυστυχώς οι απαντήσεις δεν είναι απλά α. και β. Ειναι και γ+δ+ε....

Προσωπικά μιλώντας.
Miss Dorothy

Μοιραστείτε

1 σχόλια:

Χωματερή των Αθηνών είπε...

γιατί από την εποχή ιδρύσεως του ελλαδικού κράτους από τους Βαυαρούς ο Έλληνας δεν εμπιστεύεται το κράτος, το οποίο με τόσες θυσίες δημιούργησε. Το ελλαδικό κράτος δεν είναι δημιούργημα του ελληνικού λαού αλλά κατασκεύασμα των μεγάλων δυνάμεων για να βάλουν στο χέρι όλα τα Βαλκάνια.

Δημοσίευση σχολίου