-->

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Δε θα πάρουν φέτος λάπτοπ οι μαθητές


ΕΠΙΔΟΤΗΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΕΣΠΑ ΜΕ 5000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οικονομική λιτότητα στο παραπέντε, για το υπουργείο Παιδείας που λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγηθεί δωρεάν φορητός υπολογιστής στους μαθητές της Α Γυμνασίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ εξελίσσεται μια κοινωνική αδικία καθώς πέρσι στην αρχή της σχολικής χρονιάς είχαν μοιραστεί στους μαθητές της Α Γυμνασίου περισσότεροι από 150.000 φορητοί υπολογιστές με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη. Αντίθετα, φέτος στους μαθητές της πρώτης Γυμνασίου δε θα

δοθούν.
Σύμφωνα όμως με το υπουργείο παιδείας αυτό δεν έγινε στην πράξη και οι μαθητές τους έχουν στα σπίτια τους
"Χρησιμοποιούνται μόνο για να παίζουν τα παιδιά", είπε στη Βουλή η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Λυπούμαι που το λέω, σημείωσε η υφ. Παιδείας, αλλά προβλήματα περιπλοκότητας του λογισμικού αποτρέπουν και εκείνους ακόμη τους μαθητές που έχουν τους φορητούς υπολογιστές να τους χρησιμοποιήσουν σωστά -υπάρχουν και μαθήματα που δεν είναι μέσα στο λογισμικό- και αποτρέπουν βεβαίως τους μη επιμορφωμένους καθηγητές τους από το να τους βοηθήσουν.
Η κ,. Χριστοφιλοπούλου τόνισε πως "ένας σωστός σχεδιασμός θα έπρεπε να συμπεριλάβει την προετοιμασία κατά πρώτον των καθηγητών, την επιμόρφωσή τους, τη διανομή αυτών των υπολογιστών και στους σχολικούς συμβούλους που δεν την έλαβαν ποτέ και βεβαίως έναν εξειδικευμένο σχεδιασμό για εκείνα τα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα χρειάζονταν, έτσι ώστε και όλοι οι μαθητές των ειδικών εργαστηρίων, δηλαδή οι μαθητές που έχουν αναπηρίες, να έχουν τη δυνατότητα να έχουν και αυτοί το ηλεκτρονικό βοήθημα".

Μοιραστείτε

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά πέρσυ τα laptops που δίνονταν με έκπτωση στους μαθητές ήταν όλα συγκεκριμμένου τύπου (Netbook) και δουλεύαν λογισμικό Linux, που είναι και τσάμπα και από τα πιο εύχρηστα, κατανοητά και ασφαλή προς τους νέους χρήστες λειτουργικά προγράμματα που υπάρχουν στο πλανήτη.

Το ότι τα λογισμικά προγράμματα των μαθημάτων του σχολείου ήταν υπερβολικά περίπλοκα σημαίνει απλά ότι
Α)οι εταιρίες που ανέλαβαν να τα προγραμματίσουν δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους
Β)οι καθηγητές δεν ασχολήθηκαν αρκετά να μάθουν τα προγράμματα.

Το τι κάνουν στο σπίτι τους τα παιδιά με τους υπολογιστές δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με ψευτοοικονομικά κριτήρια. Η κα. Χριστοφιλοπούλου θα έπρεπε να ντρέπεται που χρησιμοποίησε τέτοιο παιδιάστικο επιχείρημα. Όπως κανείς δεν απαγορεύει τα μαχαίρια βουτύρου επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φονικά όπλα, και ούτε καν προσπαθεί να φέρει ένα τέτοιο επιχείρημα, έτσι και η υφυπουργός θα έπρεπε να αποφεπύγει να λέει τέτοιες σαχλαμάρες.

Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη Ντροπή για μικροπράγματα όπως αυξημένους λογαριασμούς εστιατορίων η κακή ορθογραφία, αλλά σε αυτήν εδώ τη περίπτωση η λέξη ταιριάζει απόλυτα.

ΝΤΡΟΠΗ λοιπόν στο υπουργείο παιδείας, που καταργεί ουσιαστικά μέσα γνώσης για τις νεότερες γενιές. ΝΤΡΟΠΗ και μόνο ΝΤΡΟΠΗ!

Ανώνυμος είπε...

Και όμως είναι αλήθεια. Δεν τους δικαιολογώ. Η έλλειψη προετοιμασίας ήταν απαράδεκτη. Αλλα το άρθρο αντιπροσωπεύει την αλήθεια.

Ο πατέρας μου είναι καθηγητής γυμνασίου και του δόθηκε πέρσου ένα netbook όπως λέει το άρθρο για χρήση μέσα στην ταξί. Το λογισμικό για τα σχολικά μαθήματα δεν είναι απλά εξειδικευμένο αλλα και ιδιαιτερα δύσχρηστο. Σπουδάζω σε πολυτεχνική σχολη πληροφορικής και δυσκολεύτηκα να ακολουθήσω τις οδηγίες χρήσεις. Τι περιμένουν από τον μέσο καθηγητή να καταφέρει χωρίς να του προσφέρουν την απαραίτητη επιμόρφωση και τεχνική υποστήριξη?
Οι μαθητές κατέφευγαν στον πατέρα μου και εκείνος σε μένα. Το πάλεψαν για κάποιο διάστημα και εν τέλη τα παράτησαν και τα netbook κατέληξαν να γίνουν ένα εργαλείο παιχνιδιού και εθισμού στο facebook. Και το άρθρο δεν αναφέρει καν τις συσκευές που δεν έφτασαν καν στα χερια των παιδιών αλλα πουλήθηκαν παράνομα από τους γονείς. Στο Γυμνάσιο του πατέρα μου μονο υπήρξαν 2 περιπτώσεις μεταναστών που έκαναν εγγραφη το παιδί πήραν το netbook και εξαφανίστηκαν.

Το όλο θέμα μου είχε δώσει την αίσθηση τότε ότι κάποια συμφωνία έγινε k μια εταιρία ήθελε να πουλήσει netbook. Δυστυχώς έτσι με έχει μάθει να σκέφτομαι η ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για τα λάθη στο προηγούμενο post, ο επεξεργαστής κειμένου τα θαλάσσωσε.

Δημοσίευση σχολίου