-->

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Βραζιλία: Πρόστιμο σε εταιρία που διατηρούσε εργάτες-σκλάβους


ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ

Πρόστιμο ύψους 2,21 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην αγροτική εταιρία Lima Araujo Agropecuaria, διότι 180 εργαζόμενοί της βρίσκονταν σε "κατάσταση σκλαβιάς", ανακοίνωσε το Ανώτατο Εργασιακό Δικαστήριο της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ για "σκλαβιά" εργαζομένων.

Από τις εγκαταστάσεις τις επιχείρησης απελευθερώθηκαν "εννιά ανήλικοι και ένα παιδί σε κατάσταση φτώχειας ανάμεσα στους 180 συνολικά", στην πολιτεία Πάρα, κατά την ίδια πηγή. Οι Αρχές έκαναν εφόδους σε δύο ασιέντας (αγροκτήματα) της εταιρίας από το 1998 ως το 2002.

Επιθεωρητές διαπίστωσαν πολλαπλές παραβιάσεις του νόμου, όπως το γεγονός ότι δεν προσφερόταν νερό στους εργάτες, ότι ζούσαν σε καλύβες από πηλό με ψάθινες οροφές χωρίς αποχέτευση, δεν είχαν είδη πρώτης ανάγκης και ότι δεν


παρεχόταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άρρωστους εργαζόμενους.

Εκτιμάται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι στη Βραζιλία εργάζονται σήμερα υπό συνθήκες σκλαβιάς. Το 2002, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την εξάλειψή της. Το 2009, η κυβέρνηση διέσωσε περίπου 3.000 εργαζόμενους υπό συνθήκες σκλαβιάς σε όλη τη χώρα.

Ο δικαστής Λουίς Φιλίπε Βιέιρα ντε Μέγιου Φίλιου δήλωσε ότι η απόφαση θα πρέπει να παραδειγματίσει όχι μόνο την ίδια την εταιρία αλλά και όλους όσοι εκμεταλλεύονται εργαζόμενους με ακραίο τρόπο.

Η συμπεριφορά της εταιρίας, είπε ο δικαστής, ήταν "απολύτως κατακριτέα, απευθείας επίθεση και περιφρόνηση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Μοιραστείτε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου