-->

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Δεν θα ΄πρεπε να αποκαλείται ακόμα ιερέας..




“Θα σας καταραστώ, θα ζητήσω να σας επιβληθεί ακοινωνησία’’ του είπε κι έκλεισε εκνευρισμένος το τηλέφωνο.

Πάμε λίγο πίσω.. Κατέχει υψηλή θέση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας στον νομό Σερρών. Δεν έχει πολύ καιρό που ξέσπασε ένα σκάνδαλο εις βάρος του για κατάχρηση χρημάτων που προορίζονταν για Ίδρυμα με παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Το δημοσίευμα τότε έλεγε πως αξιοποίησε το μεγάλο χρηματικό ποσό για να αγοράσει πολυτελές τζιπ μεγάλου κυβισμού. Οι μεταξωτοί κώλοι θέλουν και μεταξωτά βρακιά ίσως σκεφτεί κάποιος. Τι πάνε και σκέφτομαι μερικοί άνθρωποι. Μιλώντας προσωπικά με άτομα του περιβάλλοντος του ανακάλυψα μετά βαθειάς λύπης αλλά ακόμα μεγαλύτερης οργής πως δεν ήταν το μόνο που θα άκουγα για το όνομα του. Θα ξεκινήσω με τα πταίσματα, αν μπορεί κανείς να τα πει έτσι για να φτάσω στα κακουργήματα.




Η απολυταρχική και άκαμπτη (όχι ηθικά όμως) συμπεριφορά του αναλώνεται σε ανόητες παρατηρήσεις την ώρα του μυστηρίου, προσβάλλοντας συγγενείς, παρευρισκόμενους ,ακόμα και μικρά παιδιά που σε μια βάφτιση, αν έχεις τον Θεό σου δλδ (ρητορική ερώτηση) χαίρονταν και τριγυρνούσαν γύρω από την κολυμβήθρα να δούνε το μωρό, όταν ήθελε να περάσει ή τον πλησίαζαν, απλά τα έσπρωχνε με το σκήπτρο του προς τα πίσω ζητώντας ευθαρσώς από τις μάνες να μαζέψουν τα παιδιά τους γιατί εδώ είναι εκκλησία. Ακριβώς, οίκος του Θεού που λάτρευε τα παιδιά κι όχι τσιφλίκι κανενός. Σε γάμους παρομοίωσε τους καλεσμένους με λαικό παζάρι (λίγο δύσκολο να έχεις απόλυτη ησυχία με 700 καλεσμένους αλλά ακόμα κι αν είχες δίκιο, δεν έχεις δικαίωμα να προσβάλεις προσωπικά κανένα), πρότεινε κάθε πιστός να δίνει κάθε μήνα εισφορά των 5 ευρώ γιατί ‘κανείς δεν είναι φτωχός, όλοι έχουν λεφτά!’’. Χρέωνε τα κεριά 2.20 ευρώ ενώ τα αγοράζει 1, έχει βάλει χαράτσι στις εκκλησίες κάθε τέλος του μήνα να του δίνουν ένα καθορισμένο ποσό ασχέτως των εσόδων τους, το οποίο καταλήγει στην τσέπη του; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Εξοργίζεται όταν οι πιστοί αφήνουν εισφορές στον δίσκο μικρότερες των 50 λεπτών ‘θα απαγορέψω να πετάνε κόκκινα και μαύρα’ (έτσι αποκαλεί τα κέρματα μικρότερης αξίας). Θέλει να παρευρίσκεται σε όλους τους γάμους για να ελέγχει τα έσοδα της εκκλησίας, αχ για να μην μιλήσω για κάτι ταγμένες μαγειρίτσες κάθε Πάσχα από ηλικιωμένες γυναίκες που μπερδεύουν την Πίστη τους στον Θεό με το τάισμα του κάθε δήθεν εκπροσώπου Του επι της γης.

Κάνω μεγάλη προσπάθεια να γράψω δημοσιογραφικά και αντικειμενικά αλλά δεν γίνεται, η γραφή μου έχει προσωπικό ύφος και ζητώ συγνώμη. Κρατάω την αντικειμενικότητα στη μετάδοση της είδησης όμως. Μικροπράγματα όλα αυτά; Αναμενόμενα ίσως για πολλούς ; Μπορεί. Διαφωνώ αλλά θα συνεχίσω.

Ο άνθρωπος αυτός, θα αποφύγω κάθε χαρακτηρισμό, κάνοντας κατάχρηση της θέσης και της εξουσίας του, ξεπέρασε τα όρια σε ένα περιστατικό που αρχικά με άφησε άφωνη και στη συνέχεια μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι σε σημείο εγκεφαλικού.

Πήρε τηλέφωνο τον μέλλοντα γαμπρό που σύντομα θα ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας ζητώντας να τον καλέσουν στον γάμο. Ναι καλά ακούσατε, ζητώντας να τον καλέσουν, κι όταν ο νεαρός αρνήθηκε γιατί προτιμούσαν να τους παντρέψει ο πνευματικός τους, επέμεινε ότι έπρεπε να τον καλέσουν. Το παιδί αρνήθηκε ξανά ευγενικά και του ξαναείπε πως προτιμούσαν τον πνευματικό τους να τους παντρέψει. Τότε εκείνος του είπε πως θέλει να πάει για την μάνα του εκεί και όχι για τον ίδιο αλλά για τρίτη φορά σαν άλλος Πέτρος τον απαρνήθηκε και του εξήγησε πως δεν τον θέλουν στον γάμο!
“Θα σας καταραστώ, θα ζητήσω να σας επιβληθεί ακοινωνησία’’ του είπε κι έκλεισε εκνευρισμένος το τηλέφωνο.

.. αφήνω λίγα δευτερόλεπτα παύσης να το χωνέψω, να το επεξεργαστώ, να ηρεμίσω γιατί πάλι νιώθω κάποιες μικρές φλέβες να πετάγονται. Στη συνέχεια κάλεσε τον πνευματικό των παιδιών που είναι υφιστάμενος τους και του ζήτησε να μην φορέσει τα καλά του άμφια για τον γάμο τους. Και για να σιγουρευτεί πως έτσι θα γίνει, αυτός ο διόλου εκδικητικός άνθρωπος (σορρυ, χρηριμοποίησα χαρακτηρισμό) την ημέρα του γάμου περίμενε έξω από την εκκλησία να δει αν ο πνευματικός ακολούθησε την εντολή του. Αν όντως έριξε την κατάρα , δεν το γνωρίζω, το ότι ξαναζήτησε να τους επιβληθεί ακοινωνησία σε όλο τον νομό, ισχύει.

Το θέμα Πίστη-Θρησκεία είναι τεράστιο και ανεξάντλητο, πολλοί όμως τείνουν να συγχέουν την πίστη με την εκκλησία, το οποίο είναι τελείως λανθασμένο. Η Πίστη είναι τελείως προσωπική υπόθεση του καθενός, μπορεί να εφαρμόζεται ιδιωτικά και όποτε το νιώθει ο καθένας (μπορείς να προσεύχεσαι το βράδυ στο σπίτι σου ή να κάνεις τον σταυρό σου περνώντας από μια εκκλησία) και βασίζεται και απορρέει ΜΟΝΟ από το κήρυγμα του Ιησού, όταν βέβαια μιλάμε για τον Χριστιανισμό. Η εκκλησία από την άλλη είναι ένας τεράστιος οργανισμός καθόλου αφιλοκερδής, που χρησιμοποιήθηκε ή χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης πολιτικής, με συχνά ποταπά αισθήματα και δόλιες συμπεριφορές που περισσότερο βοηθά στο να καταπιέζει και να καθοδηγεί (στην τρέλα συχνά) τους πιστούς παρά ως ηθικό παράδειγμα προς μίμηση, ψυχολογικό στήριγμα και καθοδηγητής. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς, εγώ θα κάνω την ερώτηση μου και θα το κλείσω το θέμα.

Με ποιο δικαίωμα αυτό-οριζόμενε εκπρόσωπε του Θεού στη γη μπορείς να στερήσεις από ένα πιστό την μεγαλύτερη στιγμή της πίστης του, τη μοναδική που γίνεται ένα με τον Θεό μετουσιώνοντας το αίμα του μέσω της θείας κοινωνίας; Ποιος σε όρισε Θεό στη γη να παίρνεις τέτοιες δόλιες αποφάσεις; Ποιος σου είπε πως έχεις δικαίωμα να αφαιρέσεις την επιλογή του να πηγαίνει όποτε αυτός θέλει στην εκκλησία; Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να αμφισβητείς τον ίδιο τον Θεό; Αυτός συγχωρούσε, εσύ τιμωρείς. Κάτι δεν έχεις καταλάβει σωστά, κάτι έχεις παρερμηνεύσει. Την θέση σου , σίγουρα.

Θα μπορούσα ίσως να σου συγχωρήσω ή μάλλον να παραβλέψω και να αδιαφορήσω για πολλά, απαιτώ όχι να είσαι τέλειος αλλά έστω να τιμάς τα ράσα που φοράς γιατί δεν ξεχνάω πως είσαι άνθρωπος. Για σένα έχω τις αμφιβολίες μου αν το έχεις εμπεδώσει. Όταν λοιπόν σε ακούω να μιλάς για κατάρες, εσύ άνθρωπε του Θεού, ξυπνάς μέσα μου ότι πιο βάρβαρο έχω και θυμώνω, σε σιχαίνομαι για αυτό, που με κάνεις να σκέφτομαι τόσο άσχημα για σένα.

Εσύ λοιπόν πνευματικέ ηγέτη, για τον λόγο και μόνο ότι μου προκαλείς τόσο άσχημες σκέψεις και με απομακρύνεις αντί να με φέρνεις πιο κοντά στον Λόγο της Πίστης, θα έπρεπε αυτή κιόλας την στιγμή να παραιτηθείς και να απομακρυνθείς δια παντός από την εκκλησία. Εσύ και πολλοί ακόμα όμοιοι σου. Άσε εμένα να ανησυχώ για τα κρίματα μου, δεν χρειάζομαι μεσάζοντα και συγχωροχάρτια.

Είσαι τυχερός γιατί εγώ δεν έχω τη δύναμη, δεν τολμάω να ρίξω κατάρες. Θα με έβαζες σε τεράστιο πειρασμό διαφορετικά.

Το όνομα του δεν θα το ανακοινώσω γιατί όλες οι συζητήσεις έγιναν εμπιστευτικά, διασταυρώθηκαν όμως από πάρα πολλές πηγές, δυστυχώς σχεδόν από όλη την τοπική κοινότητα. Θα του αφήσω όμως την αμφιβολία της ενοχής και το δικαίωμα να απολογηθεί. Αν τον έκρινα λάθος, είμαι σίγουρη πως ο Θεός θα μπορέσει να με συγχωρέσει που παραπλανήθηκα τόσο οικτρά και διέβαλα το αθώον τούτο τέκνον του. Τέτοιος μεγαλόψυχος είναι ο μπαγάσας, δεν αφορίζει κόσμο αβέρτα να κάνει και σεφτέ στον τύπο κάτω, αυτόν που είναι στα βάθη λέω. Ξέρετε, τον έξω από δω και μη χειρότερα

Ήταν να ξεκινήσω τη μέρα μου χαρμόσυνα σήμερα, καλά ασχολιόμουν με τα ζωάκια μου, τι τα ‘θελα τα σοβαρά;…

Ξέρω πως υπάρχουν και πραγματικά πνευματικοί άνθρωποι του Θεού. Γιατί δεν κάνουν κάτι για τους εγκληματίες της εκκλησίας θέλω να ρωτήσω.

Not my best day today
Miss Dorothy

Μοιραστείτε

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιθυμιον: ΞΥΡΙΣΜΑΑΑΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Nomizw katalava se poion anaferesai... Den uparxei 8eos! Diaforetika den 8a uphrxe auto to...

Miss_Dorothy είπε...

Νομίζω ούτε καν ο Θεος μπορεί (ή πρέπει) να είναι υπόλογος για τις άνομες πράξεις ενος όντος που το 'ευλόγησε' με την επιλογή της ελεύθερης βούλησης.

Ανώνυμος είπε...

Nomos Mesaiona... Fwtia kai Lintsarisma!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως λειγουρευόταν τον Πέτρο;;; Μήπως ήθελε να ε΄ναι η νύμφη αυτός;; Μήπως είναι ο .... μα ποιος είναι τέλος πάντων;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιογράφοι, παπάδες ,βουλευτές. Κάνουν ότι θέλουν όταν και όπως το θέλουν. ( περιττό να πούμε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις ή τουλάχιστον με αυτήν την ελπίδα ζούμε)

Δημοσίευση σχολίου