-->

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Στεγνώνει το μελάνι της ελληνικής δημοσιογραφίας...

Κυριακή απόγευμα η κ. Μάνια Τεγοπούλου τηλεφώνησε σε ένα από τα στελέχη της εφημερίδας για να του ανακοινώσει ότι απολύεται!!! Ο Σήφης Πολυμίλης, διευθυντής σύνταξης, επί 30 συναπτά έτη στην «Ελευθεροτυπία» και σε ευαίσθητα πόστα της εφημερίδας όλα αυτά τα χρόνια (κοντά 15 χρόνια αρχισυντάκτης επί Σεραφείμ Φυντανίδη, πριν αναλάβει τη διεύθυνση σύνταξης) απολύεται με...

...τον πιο άκομψο και χυδαίο τρόπο. Ντάλα καλοκαίρι.

Ενώ λείπει ο διευθυντής της εφημερίδας Βαγγέλης Παναγόπουλος (ήταν σε άδεια και δεν γνώριζε καν την απόφαση της ιδιοκτησίας!!!) και ενώ είχαν προηγηθεί άλλα γυμνάσια. Αφού τις προηγούμενες ημέρες ήθελε (και πάλι χωρίς να αιτιολογήσει την πράξη της) να σταματήσει την έκδοση της εφημερίδας ή την επομένη να αλλάξει τον τίτλο του φύλλου χωρίς να ενημερώσει κανέναν!!! Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί της άκουσαν, όπως διέρρευσε, από το στόμα της ότι τα έκανε όλα αυτά για να αναγκάσει το θείο και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας σε παραίτηση!!! Η κίνηση δεν είναι τυχαία. Δείχνει δυστυχώς πόσο αδίστακτο σκηνικό διαμορφώνεται στον εκδοτικό χώρο και την αδηφαγία των ιδιοκτητών σε καιρούς κρίσης. Γιατί η σύγκρουση στην «Ελευθεροτυπία» σήμερα είναι ένα δείγμα γραφής όσων θα ζήσει ο δημοσιογραφικός κόσμος το φθινόπωρο.

«Στόχος» της ο θείος
Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο κόρες του αείμνηστου Κίτσου Τεγόπουλου, η Μάνια και η Λένα, θέλουν απολύσεις… Πάνω από 80 απολύσεις μάλιστα… Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι η Μάνια Τεγοπούλου λύνει και δένει στην εφημερίδα, ενώ η Λένα Τεγοπούλου –αν και διευθύνουσα σύμβουλος– δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θέλει να έχει καμιά σχέση με την εφημερίδα. Αυτό τον καιρό είναι σε κάποιο θέρετρο (μάλλον νησί) και κάνει τάι τσι!!! Ένα ιστορικό μέσο ενημέρωσης δηλαδή αυτή την ώρα φαίνεται να κυβερνάται χωρίς σχέδιο, παρορμητικά και με την ανασφάλεια να κατοικοεδρεύει στους ορόφους του κτιρίου, όπου στεγάζονται πιεστήριο και εκδόσεις της «Ελευθεροτυπίας». Είχε προηγηθεί η απόλυση του διευθυντή της κυριακάτικης έκδοσης Γιάννη Βλαστάρη. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα στην απόλυση Πολυμίλη. Έγινε γενική συνέλευση, πήγαν οι εκπρόσωποί τους να συζητήσουν με την εκδότρια τα πώς και τα γιατί, αλλά ήταν ανένδοτη. Εκεί λέγεται ότι τους αποκάλυψε πως όσα έκανε το τελευταίο διάστημα είχαν στόχο τον Θανάση Τεγόπουλο, καθώς θέλει να τον απομακρύνει από την εταιρεία και την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. Δηλαδή στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορικής εφημερίδας έχει ανοίξει και ενδοικογενειακός πόλεμος στα υψηλά κλιμάκια.

Κάνει ό,τι της καπνίσει!
Σε μια εφημερίδα («των δημοσιογράφων») όπου κάποτε η δεοντολογία ήταν θέσφατο, η κ. Τεγοπούλου κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει. Αλλάζει τίτλους, κόβει ρεπορτάζ και γράφει δηλητηριώδη σχόλια που προκαλούν τη νοημοσύνη μας. Θυμίζουμε ότι έκοψε ρεπορτάζ για τη δράση της τρομοκρατίας!!! Ενώ έχει ανοίξει μέτωπο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο λούζει κυριολεκτικά με διάφορα μικρά σχόλια. Αποκορύφωμα το σχόλιό της με τον τίτλο «Fuck off»!

Αναρωτιέται κανείς τι κάνει η ΕΣΗΕΑ. Όταν μάλιστα τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν προανάκρουσμα των όσων πρόκειται να ζήσουμε στο χώρο του Τύπου. Οι εκδότες σε ένα λυσσαλέο ανταγωνισμό έχουν μετατραπεί σε λίστες dvd, cds τραγουδιών ή βιβλίων πληρώνοντας απίστευτα μάλιστα ποσά, τα οποία προσπαθούν να ισοφαρίσουν με απολύσεις και περικοπές ουσίας. Το αδιέξοδο είναι πια εδώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η «Ελευθεροτυπία» πήρε πρόσφατα δάνειο από μεγάλη τράπεζα, ύψους 25 δισ. ευρώ, υποθηκεύοντας πιεστήριο και κτίριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα, και αντί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης δίνονται για… προσφορές.
Καρφί



Μοιραστείτε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου