-->

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Γερμανικές Financial Times “Η Ελλάδα έχει έναν τολμηρό ηγέτη που λείπει από εμάς”…


ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ;

Αν μη τι άλλο, σε μία ημέρα κατά την οποία η Ευρώπη “πανηγυρίζει” για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας και κοιτά με απέχθεια προς το δικό μας χάλι, το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Finanacial Times αποτελεί μία γερή ένεση ηθικού για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η μεγάλη έγκριτη εφημερίδα αναφέρεται στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τον τίτλο “Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα” σε σημερινό της δημοσίευμα.

Τονίζουν δε οι FT στον υπότιτλο ότι «η Ελλάδα έχει αυτό που λείπει από τη Γερμανία, έναν τολμηρό πολιτικό στην ηγεσία που προσπαθεί να εξυγιάνει το σύστημα»…

«Ο Παπανδρέου τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στο

Eurogroup για να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές. Συγκεκριμένα ο απόγονος της δυναστείας Παπανδρέου και σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου τολμά και εφαρμόζει τις πιο δραστικές περικοπές που έζησε ποτέ η Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε ‘πεδίο δοκιμής’ για την Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στην ‘επανενσωμάτωση’ της χώρας του στην οικονομική ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω μιας σε βάθος εξυγίανσης.

Εάν τα καταφέρουν οι Έλληνες, τότε η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Επιπλέον η ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ και οι ομόλογοί της, θα πάρουν ένα μάθημα: η πολιτική μπορεί είναι μεγαλειώδης μόνον εάν οι εκπρόσωποί της τολμούν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Θα τον βόλευε μια πτώχευσε, αλλά έκανε περικοπές

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού, αλλά την Ευρώπη δεν την έσωσε το πακέτο οικονομικής στήριξης που ενέκρινε για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση της Αθήνας να το πάρει και να μην κηρύξει πτώχευση. Διότι η πτώχευση θα ήταν πιο βολικός δρόμος από τις σημερινές δραστικές περικοπές. Και αυτό επειδή το 80% των πιστώσεων της Ελλάδας προέρχονται από το εξωτερικό επομένως οι Έλληνες θα ήταν σε καλύτερη θέση, εάν προχωρούσαν σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και δεν έπαιρναν το ευρωπακέτο.»

«Ο Παπανδρέου, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και στη Σουηδία, φαίνεται να έχει κάτι από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων: εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή, έστω και αν φαίνονται όλα αδιέξοδα. Έτσι κατάφερε τους πρώτους έξι μήνες να υλοποιήσει τα τρία τέταρτα όσων υποσχέθηκε.»

Επιπλέον οι Financial Times παραθέτουν στοιχεία που δείχνουν την δημοσιονομική πρόοδο της χώρας και τονίζουν ότι πιο σημαντική είναι η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα, να επιβάλλει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα.Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βουλιάζει σε μια βαθειά κρίση, λόγω των περικοπών. Γι’ αυτό οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν πώς θα καταφέρει όλα αυτά που έβαλε σαν στόχο.Ο Παπανδρέου είναι πιστός στη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup.

Τώρα πρέπει και το Eurogroup να μειώσει σημαντικά το επιτόκιο του 5% που είναι σήμερα, όπως απαιτούν ήδη οι Έλληνες, διαφορετικά σε τρία χρόνια θα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Είναι σίγουρο ότι ο Παπανδρέου είναι ο άνθρωπός μας στην Αθήνα. Επομένως είναι μοναδική ευκαιρία», καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των Financial Times.

Μοιραστείτε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου