-->

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Δημόσιο: Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας


Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται έως και 15 έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ωστόσο παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 12 πλασματικών χρόνων για ταχύτερη έξοδο (τα πέντε αφορούν πλασματικό χρόνο για τα παιδιά).
Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη θα μπορέσουν να «επισπεύσουν» τη συνταξιοδότησή τους και να ξεπεράσουν τον σκόπελο της αύξησης των ορίων ηλικίας. Εκτιμάται πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις για να....

αποχωρήσουν από την εργασία τους το επόμενο διάστημα.
Οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν κυρίως τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992.
Ριζικές είναι οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα παιδιά, τα οποία εξισώνονται μέχρι το 2013 με αυτά των ανδρών. Ουσιαστικά μέσα σε τρία μόλις έτη αυξάνεται κατά 15 έτη η ηλικία συνταξιοδότησης των μητέρων και κλείνουν ερμητικά οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος.
Ωστόσο, η εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες ανδρών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι όσοι έχουν ανήλικα παιδιά και θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα, όσοι έχουν τρία παιδιά κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και ευνοούν όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος ή το 2012, καθώς σταματά η εφαρμογή τους το 2013.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα πάνε σταδιακά στο 65ο έτος της ηλικίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εναλλακτικά θα παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών, εφόσον συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν επηρεάζονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα «τρέξουν» φέτος για πρώτη φορά (όπως είναι η συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικα παιδιά). Σημειώνεται πως όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν την... πρόωρη έξοδο από τον δημόσιο τομέα θα έχουν μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Το «πέναλτι» για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πάει από το 4,5% στο 6% για όσους θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν ακόμη και όσους δημοσίους υπαλλήλους προσλαμβάνονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι παίρνουν τον δρόμο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μοιραστείτε

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για ακόμα μια φορά θέλουν να τους τα πάρουν.Την μιά τις εισφορές του; τις παίζουν στο χρηματιστήριο,την άλλη στα ομόλογα,ατασπαταλούν τα αποθεματιά των ασφαλιστιών ταμείων σε άτοκες δανειοδοτήσεις φίλων,χαρίζουν ανύπαρκκτες συντάξεις στους τεμπέληδες για να τους ψηφίζουν και τώρα σου λένε ξαναπλήρωσε τα πληρωμένα για να δείς αι σύ μια ουτσουρεμένη σύνταξη.Δεν πάνε να πνίγουν λέω εγώ αι πρώτος αι αλύτερος ο Κουτρουμάνης "ο θεματοφύλακας "των ασφαλιστικών ταμείων και επρόσωπος των εργαζομένων.Ξέχασε γρήγορα τα τρία ΟΧΙ προς χάριν του υπουργικού θώκου.Έχει ο αιρός γυρίσματα!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το δημόσιο πρέπει να τελειονει αρκετά φάγανε!!!

Ανώνυμος είπε...

άντε να αραιώνουμε σιγά σιγά.....φτάνει! αρκετά χρόνια τους ταίζουμε...άντε να δουν τι καλά που είναι να δουλεύεις για 600 και 700 το μήνα...

Δημοσίευση σχολίου