-->

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ανάκληση Ελληνικής Ιθαγένειας από μπασκετμπολίστα του Παναθηναικού


ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Την άμεση ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας από 16χρονο παίκτη της ομάδας εφήβων μπάσκετ του ΠΑΟ, Ντ. Α. Α. (σσ. για... λόγους προστασίας του ανηλίκου δεν δημοσιοποιείται το όνομα), και την απόδοση «τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών όσων οργάνων της διοίκησης εμπλέκονται στην υπόθεση», διέταξε η υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη. Ανυπεράσπιστο μένει τώρα το παιδί, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τη βαριά σκιά της κατηγορίας για....


χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων.

Όπως είχε δήλωσει η υφυπουργός ήδη από χθες το βράδι στο ΑΠΕ «μετά την κινητοποίηση του υπ. Εσωτερικών για τη διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες πολιτογραφήθηκε ο Έλληνας υπήκοος ο Ντ. Α. Α. με την από 07/07/2010 πράξη της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας προέκυψε χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων με στόχο την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας».

Η υπόθεση ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο 15χρονος «εκβράστηκε» με μία από τις βάρκες, που μεταφέρουν λαθρομετανάστες από τις τουρκικές ακτές στη Μυτιλήνη. Ο ανήλικος οδηγήθηκε στο Κέντρο Κράτησης Παγανής, το οποίο ένα χρόνο αργότερα ο αρμόδιος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, αποκάλεσε «Κολαστήριο του Δάντη».

Ο πατέρας του νεαρού διετέλεσε σωματοφύλακας του δικτάτορα της Γουϊνέας, που ανατράπηκε τον Δεκέμβριο 2008. Σύρθηκε σε ένα μπουντρούμι κι έκτοτε δεν υπήρξαν πληροφορίες για το αν ζει ή πέθανε. Η μητέρα με τα παιδιά διέφυγαν σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο νεαρός, που ήταν ήδη γνωστός στη χώρα για το ταλέντο του στο μπάσκετ, πήρε τον αβέβαιο δρόμο για την Ευρώπη.

Στη Μυτιλήνη, τον φάκελό του ανέλαβε η τοπική έμπειρη Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στην υποβληθείσα αίτηση για πολιτικό άσυλο, τα στοιχεία του φακέλου ήταν ακράδαντα, τόσο εμφανή για το αληθές τους, που ο αστυνομικός διευθυντής Μυτιλήνης έκανε θετική εισήγηση.

Κατά το παλαιό Π.Δ. περί αιτουμένων πολιτικό άσυλο, οι σχετικές υποθέσεις εξετάζονται στα κεντρικά της λεωφόρου Κατεχάκη. Παρότι επρόκειτο για πασιφανή περίπτωση μετανάστη και μάλιστα ανήλικου, το υπουργείο απέρριψε την αίτηση. Οι δικηγόροι υπέβαλαν προσφυγή, ώστε το αίτημα να εξετασθεί σε δεύτερο βαθμό. Όμως, το τότε ισχύον Π.Δ. (σε ελάχιστο χρονικό διάστημα «πάγωσε», καθώς υπήρξαν σαρωτικές αντιδράσεις ακόμη και από τα κεντρικά της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη) απαγόρευσε την εξέταση του αιτήματος σε β’ βαθμό.

Τότε, ανέλαβαν οι μάνατζερς. Μπροστά βγήκε ο μάνατζερ ομάδας μπάσκετ της Λάρισας. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που έχει οδηγήσει σε διάφορες «ελληνοποιήσεις» στο παρελθόν, το παιδί έπρεπε να «χρισθεί» Έλληνας. Εξάλλου, υπήρχε πίεση για τη συμμετοχή του στην Εθνική Εφήβων, που έπαιξε τον περασμένο Ιούλιο στη Λιθουανία. Φίλαθλος από τη Λάρισα ανέλαβε με συμβολαιογραφική πράξη να αναγνωρίσει τον ανήλικο ως εκτός γάμου τέκνο του με την πραγματική του μητέρα και η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τη Γ.Γ. Θεσσαλίας.

Όμως, τα δημοσιεύματα στις αθλητικές εφημερίδες για το νέο ταλέντο, που απέκτησε η Ελλάδα, έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Ήταν αυτά που κέντρισαν την προσοχή της υφυπουργού και του επιτελείου της, που αποφάσισαν να διερευνήσουν την υπόθεση. Διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και ο Έλληνας «πατέρας» στην κατάθεσή του αποκάλυψε ότι έλαβε 1.500 ευρώ από τον μάνατζερ. Επίσης, όπως είπε, του υποσχέθηκαν ποσοστό 1% από τα συμβόλαια του παιδιού.

Την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε χθες βράδι, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, δικηγόρος, ενώ άμεσα αναμένεται η αναίρεση της κατάθεσης του «πατέρα».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες οργάνωσε πάμπολλες ημερίδες για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους εισαγγελείς. Η σχετική διάταξη στον Αστικό Κώδικα παραμένει κενό γράμμα, αφού δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες για να αναλάβουν την εφαρμογή της.

Μοιραστείτε

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τον Αλφα Ντιαλό πρόκειται βέβαια και δεν καταλαβαίνω για ποια προστασία του ανηλίκου μιλάμε (από ένα ιδιωτικό ιστολόγιο)?

Υποθέτω πως απλά αντιγράψατε το κείμενο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (είναι επί λέξει το ίδιο) όπου βέβαια εκεί είχε κάποιο νόημα η απόκρυψη του ονόματος, μιας και πρόκειται για αναγνωρισμένο ΜΜΕ. Για σας όμως δεν ισχύουν τέτοιες δεσμέυσεις!

Δημοσίευση σχολίου