-->

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αλκοτεστ!



Εδώ και πάλι προκαλώντας λιγότερους πονοκεφάλους (ελπίζω) αυτή τη φορά. Επιστρέφοντας στα γνώριμα quiz μας.. Pay attention please.
Πότε πίνουμε περισσότερο αλκοολ, όταν το ποτήρι ειναι μεγάλο και ψηλό ή όταν είναι χαμηλό και φαρδύ; Εμπρος, για να σας δω πότες..


Ο διάσημος ψυχολόγος Jean Piaget έκανε ενα πείραμα χρησιμοποιώντας δοχεία διαφορετικού μεγέθους και υγρο που μεταβίβαζε στα διάφορα δοχεία για να αξιολογήσει την κατανόηση των παιδιών και την λογική διαδικασία που εφαρμόζουν για να φτάσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σε σχέση με το αν η ποσότητα παραμένει η ίδια ανεξαρτήτως μεγέθους, σχήματος ή μετατροπής.


Τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία είναι δύσκολο να κατανοήσουν πως ενα ψηλότερο και πιο λεπτό δοχείο μπορεί να περιέχει την ίδια ποσότητα υγρού με ενα που είναι πολυ χαμηλότερο.

Οh dear Piaget, I have news for you too! Νεα έρευνα, με ενήλικες και αλκοολ αυτή τη φορά δείχνει πως και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μπερδευτούν όπως τα μικρότερα και να καταλήξουν .. μεθυσμένα!


Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξαιτίας μιας κοινής οπτικής αυταπάτης, της οποίας οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα, καταλήγουν… με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό.

Ο καθηγητής Σπενς εξηγεί πως το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια να βάζουν συστηματικά περισσότερο αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και λιγότερο στα ψηλά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, στην παγίδα αυτή δεν πέφτουν μόνο οι «ερασιτέχνες», αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμεν, καθώς υπολογίζεται ότι βάζουν κατά μέσο όρο 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά (although this is not always the case αγαπητέ Βρετανέ καθότι στην χώρα σου τα πάντα γίνονται με αυστηρή χρήση μεζούρας και δεν φεύγει ούτε σταγόνα παραπάνω είτε πίνεις σε σφηνάκι είτε σε ποτήρι μπύρας του 1.5 λίτρου!)

Όμως το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι υπόλοιποι, καθώς εκτιμήθηκε ότι μπορούν, χωρίς να το καταλάβουν, να πιουν μέχρι και 80% περισσότερο σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό!

Η πρόταση της εβδομάδας. Αν ανήκετε στους θεριακλήδες και είστε ανω των 18 ετών, προτιμήστε ποτά που σερβίρονται σε χαμηλά πλατιά ποτήρια. Εσεις θα έχετε επίγνωση της ποσότητας που καταναλώνετε, αφήστε λοιπόν τον μπάρμαν να δρα ασυνείδητα όσο εσεις απολαμβάνετε ενα ωραίο δυνατό ποτό..!
Αν πάλι είστε ακόλουθοι του less is more, παραμείνετε πιστοί σε κοκτειλ που σχεδόν πάντα σερβίρονται σε ψηλά ποτήρια.
Αν ζείτε στη Μ.Βρετανία, απλά ατυχήσατε. My condolences!

Και το κοινωνικό μου μήνυμα, μην είστε μαλ@@@κες και οδηγείτε πιωμένοι. ΠΟΤΕ!

Ετσι για να ξέρουμε τι παίρνουμε, τι γράφουμε, τι δηλώνουμε που είπε κι ο αξεπέραστος Ζήκος!

Με ολίγον πάγο
Miss Dorothy

Μοιραστείτε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου